Přečtěte si všechny články o přeměně

Zkušená designérka radí, jak poznat správný kus nábytku na předělání a jak s ním naložit dál

30. července 2015

Pokud přemýšlíte o repasování nábytku, musíte si nejdříve nějaký takový kousek pořídit. Přečtěte si, jak si chytře vybrat, abyste neutratili zbytečně moc peněz a co všechno můžete s nábytkem sami udělat.

Pavla Kirschner si jako designérka libuje v eklektických interiérech. A jelikož je eklekticismus založený na kombinaci různých stylů, je neodmyslitelnou součástí její práce repasování kusů starého nábytku. A abyste při koupi svého prvního kousku na předělání neskočili obchodníkům na špek, připravili jsme pro vás pár užitečných postřehů z Pavliny letité praxe.

Emoce stranou – Může se stát, že při brouzdání rubrikou Nábytek a vybavení najdete kousek, do kterého se zamilujete na první pohled. Zapomenete však poslechnout svůj rozum a danou věc koupíte narychlo a zbytečně draze. Neutrácejte peníze bez rozmyslu hned na začátku, největší peníze vás totiž bude stát hlavně samotné repasování.

Trpělivost růže přináší – Murphyho zákony fungují. Vždy, když ze zvědavosti zjišťujete, kolik teda stojí ta křesla od Jindřicha Halabaly, najdete inzerát s cenou pod 1 000 korun za jedno raz dva. Ale ve chvíli, kdy si chcete křesla opravdu koupit, nenajdete žádnou nabídku s cenou pod 1 500 korun za kus. Neutrácejte zbytečně své peníze, obrňte se trpělivostí a čekejte. Časem nějaký dobrý inzerát určitě najdete!

Buďte trpěliví. Kousky, které potřebujete, nemusí být nutně hned k mání.

Čtěte mezi řádky – Někteří inzerenti si libují v superlativech. Prodávají například obyčejné křeslo, ale napíšou, že se jedná o designový kousek. Ale jaksi u toho zapomenou zmínit designéra a skutečný rok výroby. Pokud na vaši prosbu o upřesnění neumí inzerent odpovědět, dejte od jeho inzerátu ruce pryč. Jako laici si těžko ověříte, jestli se jedná o podvodníka, anebo o neinformovaného prodejce.

Co pro vás ostatní vyštrachali? – Pozor byste si měli dát i popisek „nálezový stav“. V praxi to totiž znamená, že někdo našel sedačku po babičce, která se probrala ze zimního spánku po čtyřiceti padesáti letech v seníku. Takové kousky jsou často ve špatném stavu, takže musíte počítat s větší částkou při repasování. Na druhou stranu pokud prodejce nabízí nábytek v nálezovém stavu „za babku“, může se jednat o výhodný obchod.

Víte, jak vypadá takzvaný nálezový stav? Klidně i takhle polorozpadle.

Viděli jste už, jak jsme přesně tohle křeslo předělali na eklektický skvost? Přesvědčte se na vlastní oči!

Nelekněte se vlastních nápadů – Upřímně, tohle je možná největší slabina vašeho repasování. Váš vlastní strach přijít s něčím neotřelým, vyzkoušet si poprvé podobnou věc „na vlastní kůži“. Ale kdo se bojí, nesmí do lesa! Vezměte si do ruky tužku, pastelky a papír a zkuste promyslet, jak byste mohli oživit třeba obyčejnou židli, kterou máte u kuchyňského stolu.

Začněte něčím jednoduchým – Pokud si předěláváte starý nábytek poprvé, vyberte si jednodušší kousky na předělání. Ty kolikrát stačí jen přebarvit, případně je vylepšit patinou. Židle a různá štokrlata jsou pro začátečníky nejvhodnější. Nehrajte si na hrdiny, udělejte, co zvládnete, a náročnější aktivity nechte na profesionálech. „Potahy sedacího nábytku nechávám vždy na čalouníkovi. Suverénně nejtěžší na repasování je ale dýhovaný nábytek. To je vyloženě práce pro šikovného truhláře,“ varuje designérka Pavla před unáhlenými pokusy o náročné repasování.

V jednoduchosti je krása – Ta nejlepší řešení bývají často ta nejjednodušší. Divili byste se, jak změníte obyčejnou komodu tím, že jí pořádně vyleštíte úchytky anebo je vyměníte za kousky s jinými vzory a barvami. Poškozeným věcem zase stačí uměle vyrobit patinu. A najednou si ani nemusíte lámat hlavu s tím, že je kus nábytku uštípnutý – to holt ke starým věcem patří!

Repasování může velmi jednoduché! Obyčejnou komodu kolikrát stačí jen přetřít a dát jí patinu.

Repasujte raději sami – Spoléhat se na úpravy ostatních nemusí být zrovna trefa do černého. Prodejce může chtít co nejvíce ušetřit, takže se snaží třeba takový historický gauč opravit co nejlevněji. Vy si na něj sednete a zjistíte, že vás tlačí ono pověstné péro z gauče. „Kupte si raději starý kousek, který si necháte předělat u svého čalouníka. Hodně lidí si myslí, že čalouníci dělají jen potahy, ale ti šikovní umí předělat komplet celé křeslo. A klidně se popasují i s červotoči,“ přidává další radu Pavla.

Nebojte se barev – Barvy na zdi a nábytek si můžete pořídit a namíchat sami a levně. Pokud ale chcete sytější odstíny, je lepší investovat do předem namíchané plechovky ze specializované prodejny. Jaký je mezi oběma variantami rozdíl? Asi sto korun, tohle váš rozpočet určitě nezruinuje.

Vyberte si designéra, který vám sedne – Pokud jste přesvědčeni, že vaše řešení nemají nápad a váš byt vypadá stále stejně, zkuste požádat o radu kvalitního designéra. Neohlížejte se však jen na jeho dosavadní práce. Potkejte se s ním, promluvte si a zjistěte, zda vám sedí „lidsky“. Jinak vám vyhovující interiér nenavrhne. „Design bytu je hodně osobní věc. Opravdu nechcete, aby s ním přišel někdo, ke komu necítíte dostatečný respekt a kdo není na vaší vlně,“ radí na závěr Lenka Černá, čerstvá majitelka eklektického interiéru z dílny designérky Pavly Kirschner. Přečtěte si o přeměně Lenčina bytu více.

Související článek:
Jak a proč jsme se rozhodli proměnit obyčejný karlínský byt


Přečtěte si všechny články o přeměně

comments powered by Disqus